Kwalifikacja: HGT.12. Przygotowanie i wydawanie dań
Okres trwania nauki: 2 semestry
Forma: zaoczna, zajęcia teoretyczne odbywają się on -line, praktyczne – stacjonarnie
Kucharz to doskonały zawód dla Ciebie, jeśli Twoją pasją jest gotowanie.
Podczas nauki zdobędziesz obszerną wiedzę oraz profesjonalną praktykę w dziedzinie gastronomii. Poznasz zasady żywienia, technologii gastronomicznej oraz obowiązujących przepisów i wymogów sanitarnych. Nabędziesz umiejętności sporządzania potraw i napojów, a także ich odpowiedniej ekspozycji i ekspedycji.
Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:
- stosowania zasad prawidłowego odżywiania,
- zasad przygotowywania żywności,
- posługiwania się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu posiłków,
- stosowania odpowiednich technik sporządzania potraw.