

27 października na turnusie dokształcania młodocianych pracowników III stopnia w zawodzie Kucharz odbył się pokaz kulinarny z zakresu tematyki
“Wykorzystanie metody sous-vide w obróbce termicznej mięsa”.
Nauczycielka – Aneta Kasjaniuk-Pawlak zapoznała młodzież z nowoczesną techniką sporządzania potraw – sous vide. Podczas pokazu zaprezentowano zasadę przygotowania surowca mięsnego oraz przebieg samego procesu gotowania po uprzednim zapakowaniu próżniowym zamarynowanego mięsa. Kursanci zapoznali się ze specjalistycznym sprzętem niezbędnym do stosowania tej metody oraz takim, który przy niewielkim nakładzie finansowym pozwala stosować tę technikę w warunkach domowych. Następnie słuchacze zdegustowali trzy rodzaje mięs (pierś z kurczaka, schab i polędwica wieprzowa) przygotowanych metodą gotowania w niskiej temperaturze.
Ponieważ na półmisku nic nie zostało
to znaczy, że naszym uczniom smakowało!