Pokaz z warsztatami „Zasady nakrywania stołu zastawą stołową oraz składanie serwetek”

22 października 2024 r. na turnusie dokształcania młodocianych pracowników

w zawodzie Kucharz odbył się  pokaz z warsztatami z zakresu tematyki

„Zasady nakrywania stołu zastawą stołową oraz składanie serwetek”

Nauczycielka – Aneta Kasjaniuk-Pawlak zapoznała młodzież z rodzajami zastawy stołowej ceramicznej, metalowej, szklanej oraz zasadami nakrywania stołu w zależności od serwowanego menu.

Elementem nakrycia jest serweta konsumencka, którą można formować na wiele sposobów – mniej oraz bardziej dekoracyjnych. Nauczyciel wyjaśnił, jakie są rodzaje serwet  oraz do czego służy serweta wyłożona na nakryciu konsumenta. Następnie Kursanci krok po kroku ćwiczyli techniki łamania serwetek. Umiejętność prawidłowego nakrywania stołu zastawą stołową nasza młodzież wykorzysta już za chwilę – podczas przygotowywania stołu dla siebie, członków rodziny i zaproszonych gości wspólnie świętujących Boże Narodzenie.

Trochę czasu, odrobina cierpliwości i można pięknie nakrytym stołem zaskoczyć zaproszonych gości !!!

 

 

Skip to content