Kwalifikacja: ROL.03.Prowadzenie produkcji pszczelarskiej
Okres trwania nauki: 3 semestry
Forma: zaoczna, zajęcia teoretyczne odbywają się on -line, praktyczne – stacjonarnie
Pszczelarz jest idealnym zawodem dla osób lubiących prace na świeżym powietrzu oraz przebywanie w ciągłym kontakcie z przyrodą.
Nauka tego zawodu usprawnia zręczność manualną, czucie dotykowe oraz koordynację wzrokowo-ruchową, a także wyostrza zmysł węchu i smaku.
Należy pamiętać również, że praca w pszczelarstwie to w wielu przypadkach duży wysiłek fizyczny. Istnieje też duże narażenie na pożądlenie przez pszczoły. Pracę tę wykonuje się w odzieży ochronnej Praca jest pracą sezonową dostosowaną do naturalnego, odwiecznego tempa rozwoju rodziny pszczelej.
Nauczysz się:
- określać przyrodnicze i gospodarcze znaczenie chowu i hodowli pszczół
- oceniać warunki przyrodnicze, ekonomiczne i społeczne produkcji rolniczej ze szczególnym uwzględnieniem pszczelarstwa
- prowadzić pasiekę, stosując odpowiednie technologie w zależności od bazy pożytkowej, prowadzonej gospodarki pasiecznej, wielkości produkcji i potrzeb konsumentów,
- wyposażać pasiekę, a także obsługiwać podstawowe maszyny i urządzenia stosowane w produkcji pszczelarskiej
- pozyskiwać, konserwować i przechowywać produkty pszczele
- rozpoznawać, zapobiegać i zwalczać stany anormalne w rodzinie pszczelej, choroby pszczół i szkodniki produktów pszczelich
- stosować rachunek ekonomiczny w działalności gospodarczej,
- prowadzić uproszczoną rachunkowość,
- komunikować się z uczestnikami procesu pracy,
- uczestniczyć w prawidłowym wykorzystaniu środków pomocowych dla pszczelarstwa,
- prowadzić działalność gospodarczą.