REGIONALIA 2013

Słuchacze szkoły policealnej technik rolnik oraz słuchacze kursu kwalifikacyjnego w zawodzie rolnik wraz z opiekunami, panią Elżbietą Michalik oraz panem Grzegorzem Foremniakiem, w dniu 21 kwietnia 2013 r. odwiedzili Centrum MT Polska w Warszawie, w którym odbywały się drugie Targi „Regionalna”, premierowa edycja Targów Agroturystyka oraz osiemnaste Targi Turystyki i Wypoczynku Lato.

Na blisko 500 stoiskach wystawcy prezentowali lokalne wyroby z Polski i ze świata, propozycje wypoczynku blisko natury w otoczeniu malowniczych krajobrazów w kraju i za granicą. Na zwiedzających czekały smaczne degustacje kulinarnych specjałów. Wystawcy kusili m.in. wybornymi mięsami, chrupiącym pieczywem, słodkościami, aromatycznymi miodami, a także tradycyjnymi przetworami i wyrobami z mleka. Nie brakowało różnorodnych trunków, w tym lokalnych browarów, które można było posmakować w ramach Święta Piw Regionalnych. W specjalnym konkursie, spośród 61 propozycji, wyłoniono też najlepsze produkty regionalne.

Targom towarzyszyły pomysłowe warsztaty gotowania i recyklingowe, a także wartościowe spotkania merytoryczne, jak prelekcja „Menu bez glutenu oraz żywność bezglutenowa”.
Słuchacze mogli przekonać się jak malownicze i smakowite są polskie regiony. Mogli nawiązać nowe kontakty, podzielić się doświadczeniami w gronie producenckim.

M. Kowalczyk