Okres trwania nauki: 3 semestry
Forma: zaoczna, zajęcia teoretyczne odbywają się on -line, praktyczne – stacjonarnie
Technik rolnik organizuje i nadzoruje prace związane z hodowlą roślin, oraz chowem, pielęgnowaniem i żywieniem zwierząt gospodarskich.
Prowadzi dokumentację dotyczącą produkcji roślinnej i zwierzęcej. Prowadzi sprzedaż produktów rolniczych i zwierząt gospodarskich. Zajmuje się kalkulacją kosztów produkcji rolnej. W obecnych czasach technik rolnik powinien posiadać także umiejętności obsługi zaawansowanych technologicznie urządzeń
i maszyn rolniczych, wyręczających człowieka w większości jego codziennych obowiązków.
Absolwent może podjąć pracę w:
- rolnicy zatrudniani są na polach uprawnych
- plantacjach i innych gruntach ornych
- w dużych przedsiębiorstw rolniczych
- samozatrudnienie, opierające się na uprawie własnego, prywatnego gruntu
Aby starać się o dofinansowanie należy sprostać wymaganiom dotyczącym kwalifikacji zawodowych rolnika.