Zalecenia zdrowego żywienia – Talerz zdrowego żywienia

W ramach realizacji państwowej polityki oświatowej państwa na bieżący rok szkolny liczna grupa naszych kursantów– przyszłych Kucharzy i Cukierników zdobyła wiedzę z obszaru edukacji prozdrowotnej.

 Młodzież zapoznała się z zaleceniami żywieniowymi Instytutu Żywienia i Żywności. Krok po kroku przeanalizowaliśmy aktualną piramidę żywieniową, u podstawy której jest obecnie aktywność fizyczna. Młodzi ludzie nie zawsze zwracają uwagę na jakość swojego odżywiania się. Wiedza przekazana przez nauczyciela pozwoliła na refleksję i wskazała na możliwość korekty złych nawyków żywieniowych. Młodzi ludzie zostali zachęceni do codziennej aktywności fizycznej, spożywania produktów między innymi bogatych w błonnik pokarmowy, nienasycone kwasy tłuszczone, witaminę C – tak ważną w okresie jesienno-zimowym. Z powodu rosnącej popularności napojów zwanych popularnie „energetykami”- pani Aneta Kasjaniuk-Pawlak zaproponowała zamianę tych napojów na napar z kawy, którego prozdrowotne właściwości są prezentowane przez naukowców już od wielu lat.

Po dawce informacji żywieniowych kursanci dowiedzieli się także – jak zadbać o dobry wypoczynek nocny (higienę snu).

 „Zdrowy Styl Życia” to nie tylko właściwe odżywianie się !!!

Nie czekaj  – zmień swoje nawyki już dziś !

   
Skip to content