
Masz ochotę na ser? Może kozi?
12 czerwca w auli Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wyszkowie nauczyciele gastronomii zorganizowali spotkanie z dyrektorem działu sprzedaży
firmy Euroser Dairy Group – panem Grzegorzem Komorem. Celem wydarzenia była edukacja żywieniowa w zakresie spożycia serów, w tym głównie kozich.
W prelekcji połączonej z degustacją uczestniczyły 4 grupy uczniów wraz z opiekunami: klasy II Lz oraz III Lz (młodzież Zespołu Szkół Nr 3 w Wyszkowie),
klasa IV TGp (młodzież Zespołu Szkół Nr 1 w Wyszkowie) oraz klasa I PG, II i I-III LG/Ba (młodzież Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Wyszkowie).
Wstępem do degustacji i dyskusji była prelekcja na temat technologii produkcji serów, bogactwa ich rodzajów. Pan Grzegorz zwrócił naszą uwagę
na sery kozie, które posiadają niezliczone zalety żywieniowe, smakowe oraz kulinarne. Uczestnicy spotkania podczas degustacji różnych gatunków serów dyskutowali
z prowadzącym o swoich odczuciach, preferencjach smakowych i znajomości serów. Okazało się, że sery kozie są bardzo smaczne i każdy znajdzie swoje smaki, szczególnie,
gdy doznania smakowe możemy podbić wieloma dodatkami tj.: miód, syrop daktylowy, konfitura figowa lub morelowa, orzechy, winogrona, truskawki itp.
Usłyszeliśmy również wiele ciekawostek i wskazówek.
Po degustacji młodzież otrzymała serowe prezenty –
wyroby kozie firmy Goat Farm.
Serdecznie dziękujemy firmie Euroser Dairy Group za przyjęcie zaproszenia do naszej placówki, interesujące spotkanie z panem Grzegorzem Komorem, przygotowanie degustacji przez panią Pauliną Westerby oraz smaczne i zdrowe prezenty. Mamy nadzieję, że młodzi ludzie przekonali się do serów kozich i już wiedzą, że warto dołączyć je do listy swoich zakupów.
Liczymy na dalszą współpracę i edukację naszej lokalnej społeczności.