Technik żywienia i usług gastronomicznych
28 lipca 2017
Kwalifikacje w zawodzie:
- HGT. 02. Przygotowywanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek dający wiele możliwości, pozwalający na stosowanie nowych trendów w żywieniu i rozwijaniu swoich zainteresowań kulinarnych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód dla Ciebie, jeżeli chcesz tworzyć programy żywnościowe dla osób indywidualnych i wybranych grup, określać zasady prawidłowego żywienia w zależności od oczekiwań, planować, organizować i prowadzić działalność produkcyjną, handlową i
rachunkową w zakładach gastronomicznych, organizować i nadzorować obsługę konsumenta.
Absolwent może znaleźć zatrudnienie jako:
- szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach
żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych - kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych
- menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych
- manager zakładu gastronomicznego
- organizator imprez okolicznościowych
- mistrz sztuki kulinarnej
- pracownik firmy cateringowej
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia