Kwalifikacje w zawodzie:
HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Kurs kwalifikacyjny HGT.12. umożliwia uzupełnienie zawodu Kucharz (HGT.02) i uzyskanie tytułu Technika żywienia i usług gastronomicznych.
Kurs trwa 2 semestr ( 1 rok).
Osoby nie posiadające dyplomu Kucharza zdają egzamin z dwóch kwalifikacji.
Technik żywienia i usług gastronomicznych to nowy i bardzo atrakcyjny zawód stworzony dla wszystkich, którzy są zainteresowani możliwością
rozwoju pasji kulinarnych, chcą „ smakować życie” poprzez kreowanie nowych smaków i zapachów potraw i deserów. Uczy kreatywnego sporządzania
potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Pozwala rozwinąć umiejętności związane
z organizacją imprez gastronomicznych od zakupu surowca do zadowolonego gościa. Daje możliwość posługiwania się nowoczesnymi technologiami
i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Ważnym aspektem tego zawodu jest umiejętność planowania i oceny sposobu żywienia. Poznanie zasad układania jadłospisów, komponowanie menu codziennego i okolicznościowego oraz obliczanie wartości energetycznej potraw i posiłków. Absolwent będzie miał świadomość w jaki sposób żywienie wpływa na zdrowie i samopoczucie w myśl zasady „Dobre zdrowie receptą na sukces!”
Podczas nauki na tym kierunku uczniowie poznają też programy komputerowe, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu.
Absolwent będzie umiał:
Praca na stanowiskach:
Absolwent z dyplomem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie pracę w Polsce
i na obszarze Unii Europejskiej jako: