Technik żywienia i usług gastronomicznych

Kwalifikacje w zawodzie:

  • TG.16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
  • TG.07 Sporządzanie potraw i napojów

Pobierz wniosek.

Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek dający wiele możliwości, pozwalający na stosowanie nowych trendów w żywieniu i rozwijaniu swoich zainteresowań kulinarnych.

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód dla Ciebie, jeżeli chcesz tworzyć programy żywnościowe dla osób indywidualnych i wybranych grup, określać zasady prawidłowego żywienia w zależności od oczekiwań, planować, organizować i prowadzić działalność produkcyjną, handlową i
rachunkową w zakładach gastronomicznych, organizować i nadzorować obsługę konsumenta.

Absolwent może znaleźć zatrudnienie jako:

  • szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach
    żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych
  • kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych
  • menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych
  • manager zakładu gastronomicznego
  • organizator imprez okolicznościowych
  • mistrz sztuki kulinarnej
  • pracownik firmy cateringowej
  • doradca w zakresie prawidłowego żywienia