Technik żywienia i usług gastronomicznych

Kwalifikacje w zawodzie:

 

HGT.02. – Przygotowywanie i wydawanie dań

HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 

Kurs kwalifikacyjny HGT.12. umożliwia uzupełnienie zawodu Kucharz (HGT.02) i uzyskanie tytułu Technika żywienia i usług gastronomicznych.

Osoby nie posiadające dyplomu Kucharza zdają egzamin z dwóch kwalifikacji.

Technik żywienia i usług gastronomicznych to nowy i bardzo atrakcyjny zawód  stworzony  dla wszystkich, którzy są zainteresowani możliwością
rozwoju pasji kulinarnych, chcą „ smakować życie” poprzez kreowanie nowych smaków i zapachów potraw i deserów.  Uczy kreatywnego sporządzania
potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Pozwala rozwinąć umiejętności związane
z organizacją imprez gastronomicznych od  zakupu surowca do zadowolonego gościa. Daje możliwość posługiwania się nowoczesnymi technologiami
i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Ważnym aspektem tego zawodu jest umiejętność  planowania i oceny sposobu żywienia. Poznanie zasad układania  jadłospisów, komponowanie menu codziennego i okolicznościowego oraz obliczanie wartości energetycznej potraw i posiłków. Absolwent będzie miał świadomość w jaki sposób żywienie wpływa na zdrowie i samopoczucie w myśl zasady „Dobre zdrowie receptą na sukces!”
Podczas nauki na tym kierunku uczniowie poznają też programy komputerowe, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu.

 Absolwent będzie umiał:

  • sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i ich estetycznego podania,
  • prawidłowo obsługiwać konsumenta,
  • prowadzić własną działalność gospodarczą,
  • projektować i aranżować wnętrza sali konsumpcyjnych
  • układać menu codzienne i na przyjęcia okolicznościowe
  • organizować kompleksową obsługę przyjęć organizowanych w zakładach gastronomicznych oraz imprez w warunkach nietypowych np. catering
  • posługiwać się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami

 

Praca na stanowiskach:

Absolwent z dyplomem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie pracę w Polsce
i na obszarze Unii Europejskiej jako:

  • technik żywienia
  • technolog żywienia
  • kucharz
  • szef kuchni
  • garmażer
  • bufetowy – barman
  • barista ( specjalista od parzenia kawy)
  • kierownik zakładu gastronomicznego
  • manager
  • kierownik sali
  • organizator cateringu
  • kelner
  • sommelier (kelner od win)
  • intendent w zakładach żywienia zbiorowego
  • organizator przyjęć okolicznościowych
  • organizator usług cateringowych
  • specjalista d/s dystrybucji profesjonalnego sprzętu gastronomicznego
  • pracownik hurtowni spożywczej lub dużego marketu spożywczego
  • specjalista d/s rozliczania produkcji gastronomicznej
  • specjalista d/s kalkulacji usług gastronomicznych
  • prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie szeroko pojętej gastronomii i obsługi konsumenta

Wymagane dokumenty