Zderzenie teorii z praktyką i doświadczeniem
4 listopada 2023 r. w ramach zajęć dydaktycznych słuchacze I semestru Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych z nauczycielami Dorotą Lewandowską i Anną Przesmycką zwiedzili obiekt „Baśniowa” Hotel & Restauracja (Wyszków, ul. Poniatowskiego 10) świadczący usługi gastronomiczne i noclegowe.
Po obiekcie oprowadzał nas Pan Artur Archacki – doświadczony pracownik i przedstawiciel firmy, który zaprezentował nam: część restauracyjną, salę konferencyjną, salę kominkową, salę bankietową, recepcję, pokoje dla gości weselnych oraz pokoje w części hotelowej.
W trakcie zwiedzania dowiedzieliśmy się jak w praktyce odbywa się:
- przygotowanie ofert oraz organizowanie promocji i reklamy usług gastronomicznych’
- organizowanie i obsługa przyjęć okolicznościowych oraz imprez,
- dokonywanie gotówkowych i bezgotówkowych rozliczeń usług gastronomiczny.
Zapoznaliśmy się z ofertą usług świadczonych przez placówkę. Poznaliśmy Menu dla nowożeńców oraz Menu restauracji.
Na zakończeniu spotkania z Panem Arturem, stwierdziliśmy, że sprawnie zorganizowana gastronomia wymaga dobrej znajomości zasad funkcjonujących na rynku gastronomicznym. Zmieniające się nawyki i potrzeby żywieniowe wymuszają ciągłą analizę rynku konsumenckiego w celu dostosowania rodzaju usług do konsumenta, a praktyka i doświadczenie zawodowe pozwala na przetrwanie na rynku usług gastronomicznych.
Dziękujemy bardzo Panu Arturowi Archackiemu, Firma „Baśniowa” za bezinteresowną pomoc i życzliwość, które w szczególny sposób przyczyniły się do realizacji naszych planów i zamierzeń związanych z prowadzeniem atrakcyjnych zajęć edukacyjnych w naszej placówce.
Życzymy pełni satysfakcji z podejmowanych przedsięwzięć, sukcesów i spełnienia marzeń.